Welke invloed heeft het weer op je zonnepanelen?

Geplaatst door Suzanne Jekel op 3-mei-2023 14:00:00

Wat voor invloed heeft het weer op de opbrengst van je zonnepanelen? Wij zochten het voor je uit en vroegen experts het hemd van het lijf over wind, regen, onweer, hagel en sneeuw.

Regelmatig krijgen we vragen binnen bij HalloStroom over de beste weersomstandigheden voor zonnepanelen. Je zult zelf ongetwijfeld in je app zien dat de ene dag je zonnepanelen meer opbrengen dan de andere dag. 

Hoe komt dat? De opbrengst is afhankelijk van heel veel factoren. Zo is de hoeveelheid daglicht van invloed, maar ook bijvoorbeeld het weer. Wij vertellen je alles over de invloed van het weer op je panelen. 

Welke invloed heeft regen op zonnepanelen?

Regen is heel goed voor je panelen. Regen zorgt ervoor dat je zonnepanelen schoon blijven. Het spoelt vogelpoep en andere viezigheid weg. En hoe schoner je panelen, hoe meer ze opleveren. De volgende keer dat je die hoosbui vervloekt, denk dan aan hoe blinkend je zonnepanelen erbij zullen liggen. 

Welke invloed heeft hagel op zonnepanelen?

Hagel heeft net als regen geen invloed op de opbrengst van je panelen. Zonnepanelen kunnen wel tegen een stootje en hagel heeft dezelfde reinigende werking als regen. Pas als er hagelstenen zo groot en zwaar als bakstenen uit de lucht vallen, moet je zodra het droog is wellicht even naar je dak kijken.

Welke invloed heeft sneeuw op zonnepanelen? 

Wanneer sneeuw als sneeuw voor de zon verdwijnt, is er niets aan de hand voor je panelen. Maar ligt er een flinke laag sneeuw op je zonnepanelen, dan kunnen ze tijdelijk even geen stroom opwekken. Ligt er sneeuw op je dak, dan raden we je af de sneeuw te ruimen: je dak is glad en je kunt je panelen beschadigen. Vaak doet het winterzonnetje het werk en zijn je panelen binnen no-time sneeuwvrij.

Welke invloed heeft onweer op zonnepanelen?

De kans op een blikseminslag wordt niet groter wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Bij de installatie van je zonnepanelen zorgt de installateur ervoor dat het systeem wordt geaard. Dat betekent dat de zonnepanelen door middel van een draad worden verbonden met de aarde. Zo voorkom je dat de panelen beschadigd raken bij een plotselinge overbelasting. HalloStroom werkt met gecertificeerde installateurs die precies weten hoe ze zonnepanelen moeten installeren en aarden. Geen vuiltje aan de lucht dus!

Wat zijn de beste weersomstandigheden voor zonnepanelen? 

Anders dan mensen vaak denken zijn de beste weersomstandigheden voor zonnepanelen niet wanneer het buiten 30 graden is en de zon tropisch warm is. Ze heten zonnepanelen, maar brengen het meeste rendement op wanneer het niet al te warm is. Een zonnige, frisse dag, is het beste voor zonnepanelen. Denk aan een eerste lentedag waarbij de lucht strakblauw is, het een beetje waait en zo’n 15 graden is.

Heb je nu toch schade aan je zonnepanelen? Geen zorgen. Bij HalloStroom kun je zonnepanelen huren. Dat betekent dat wij met je meekijken, en je in veel gevallen kunnen helpen, als er iets mis is.

Benieuwd hoe je je zonnepanelen moet schoonhouden? Ook dat vertellen we je graag. 

Topics: zonuren

Wij zeggen hallo tegen de nieuwe energiewereld

Die energie is 100% duurzaam en hernieuwbaar, zonder vieze bijsmaak. Opgewekt door duizenden huishoudens tegelijk in plaats van vervuilende kolencentrales. En vrij te delen met iedereen. Wij gaan die energie bereikbaar maken. Voor iedereen. Dat is het doel van HalloStroom. Daar werken wij elke dag aan.

Doe jij mee? Lees nu meer over het huren van zonnepanelen bij HalloStroom.

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Doe nu de HalloStroom dakcheck en ontvang een geheel vrijblijvende dakanalyse!

Meld je hier aan!

Recente berichten