Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Geplaatst door Suzanne Jekel op 10-mei-2023 13:23:00

Oh nee! Ligt er geen hondenpoep op de stoep, dan ligt er wel vogelpoep op je dak. In deze blog vertellen we je alles over het schoonhouden van je zonnepanelen. Hoe maak je zonnepanelen schoon? Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken? Of is zonnepanelen reinigen onzin?

In principe is een goede regenbui meer dan genoeg om je zonnepanelen te schoon te houden. Goed nieuws, toch? Je hoeft dus niet zelf in de weer met een emmer, zeep en spons om je zonnepanelen te reinigen. 

Sterker nog, het kan zomaar zijn dat je je panelen beschadigt als je ze zelf gaat schoonmaken. 

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Mocht het echt nodig zijn om je zonnepanelen schoon te maken, dan adviseren we je dat niet zelf te doen. Er zijn professionele bedrijven die de zonnepanelen kunnen schoonmaken. Ze gebruiken dan een speciale, zachte borstel die de kwetsbare panelen niet beschadigt. Agressieve schoonmaakmiddelen, harde borstels of hogedrukspuiten kunnen de coating van de zonnepanelen namelijk aantasten.

Vraag ook zeker een glazenwasser niet om je panelen te reinigen, tenzij ze hierin gespecialiseerd zijn. Dikke kans namelijk dat ze te achteloos met je panelen omgaan en er bijvoorbeeld krassen op achterlaten.

Wanneer moet je zonnepanelen (laten) reinigen? 

Zonnepanelen hebben genoeg aan een goede regenbui, maar onder sommige omstandigheden kun je ze laten reinigen: 

  • Wanneer er heel veel vogelpoep op ligt
  • Wanneer er veel bladeren op liggen die niet vanzelf wegwaaien
  • Wanneer er een groene laag op je zonnepanelen zit
  • Wanneer ze stoffig zijn, doordat je aan het strand woont
  • Wanneer ander vuil ervoor zorgt dat je zonnepanelen minder opbrengen

Reinig je panelen, indien dat nodig is, in het voorjaar. Half maart is perfect: dat is voordat het zonnige seizoen losbarst. De meeste zonuren heb je in Nederland namelijk in mei, juni en juli. Wanneer het zonnetje gaat schijnen, heb jij de meeste profijt van je schoongemaakte zonnepanelen. 

Zonnepanelen reinigen onzin? 

Het is niet direct onzin om je zonnepanelen te (laten) reinigen. Maar in veel gevallen is het niet nodig. Tenzij je bijvoorbeeld dicht bij het strand woont en er zand, stof of andere viezigheid op je panelen zit die regen niet weg krijgt. Dan kan het helpen om één keer per jaar je zonnepanelen te laten reinigen.

Doe dit niet met gewoon water, maar laat dit met speciaal osmosewater doen: dit gebruikt de glazenwasser ook. Osmosewater heeft een sterk reinigende eigenschap en droogt op zonder vlekken of strepen achter te laten.

Is er één paneel heel erg vies, maar de andere zonnepanelen niet? Dan kan het méér zin hebben je panelen te reinigen, afhankelijk van het type omvormer dat je hebt. 

  • GoodWe heeft een string-omvormer. Dat betekent dat de panelen in een string zitten en als het ware naar elkaar kijken. Wekt er eentje minder stroom op, dan doen de anderen dat ook. 
  • SolarEdge heeft een omvormer met achter elk paneel een optimizer. Die zorgt ervoor dat wanneer één paneel iets minder goed werkt, de rest van de panelen daar geen last van heeft. 

Zit er één paneel onder het vuil, dan is dat bij panelen van GoodWe dus iets onhandiger dan bij SolarEdge. 

Heb je vragen over het schoonmaken van je panelen? Je kunt ons altijd bellen!

Topics: zonuren

Wij zeggen hallo tegen de nieuwe energiewereld

Die energie is 100% duurzaam en hernieuwbaar, zonder vieze bijsmaak. Opgewekt door duizenden huishoudens tegelijk in plaats van vervuilende kolencentrales. En vrij te delen met iedereen. Wij gaan die energie bereikbaar maken. Voor iedereen. Dat is het doel van HalloStroom. Daar werken wij elke dag aan.

Doe jij mee? Lees nu meer over het huren van zonnepanelen bij HalloStroom.

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Doe nu de HalloStroom dakcheck en ontvang een geheel vrijblijvende dakanalyse!

Meld je hier aan!

Recente berichten