Zonnepanelen Blog HalloStroom

5 misvattingen over zonnepanelen

Geschreven door Meryem Barut | 22-mrt-2023 14:45:00

Naarmate zonnepanelen steeds meer aan de orde van de dag komen, onder andere omdat je met een subsidie zonnepanelen kunt kopen, zou de meerwaarde ervan ook steeds algemener bekend moeten raken. Helaas is echter nog steeds zo dat er veel misvattingen de ronde doen over zonnepanelen en hun rendement. Dat is zonde, want zonnepanelen zijn wel degelijk een goede investering om te maken voor je woning, omdat ze zichzelf terugbetalen. Om een aantal misvattingen uit de wereld te helpen, hebben we er vijf op een rijtje gezet met uitleg over hoe het écht werkt met zonnepanelen.

1. Zonnepanelen zijn duur

Hoe duur zijn zonnepanelen nu echt? Zonnepanelen zijn een investering die je niet zomaar elke dag maakt. Dat is waar. Maar ze zijn niet onbetaalbaar, zeker niet omdat ze nog nooit zo goedkoop zijn geweest als nu. Je hebt al een zonnestroomsysteem inclusief installatie tussen €4.000 en €6.000. Daarnaast kun je binnen sommige gemeentes zonnepanelen kopen met een subsidie. Zo'n subsidie maakt onderdeel uit van een stimuleringsregeling vanuit de gemeente. De investering die je maakt betaalt zich uiteindelijk ook terug. Twijfel je nog tussen zonnepanelen aanschaffen of wachten, dan kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen te huren. Zo bespaar je direct op je energierekening, zonder een hoge investering te doen. Dit kan bij HalloStroom ook in de vorm van een afbetaling, zodat de panelen uiteindelijk jouw eigendom worden.

2. De investering verdien je na 10 jaar of langer pas terug

Tot een aantal jaren geleden klopte dit. Het is niet dat de zonnepanelen sinds die tijd een stuk efficiënter geworden zijn, maar zoals we al schreven is de prijs van de zonnepanelen zelf gedaald. Daardoor verdien je ze nu terug in zeven à acht jaar. Door het huren van zonnepanelen hoef je helemaal geen grote investering te doen. Je bespaart direct op je energierekening en betaalt maandelijks een vast huurtarief. Na 10 jaar neem je het systeem over voor een lage prijs en profiteert 20 jaar van gratis zelf opgewekte stroom.

3. Zonnepanelen zijn vanwege het produceren niet duurzaam

Het spreekt voor zich dat bij het produceren van zonnepanelen energie verbruikt wordt, en dat dat ook voor CO2-uitstoot zorgt. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door het feit dat het gebruiken van zonnepanelen voor minder CO2-uitstoot zorgt. Tijdens de productie en transport van een zonnepaneel komt er ca. 350 Kg CO2 vrij. Met zonnepanelen bespaar je zo’n 140 Kg op CO2-uitstoot ten opzichte van grijze energie. Binnen drie jaar produceert een zonnepaneel dus al meer groene energie dan er verbruikt is met de productie en het transport van het zonnepaneel zelf. Uiteindelijk is het zelf opwekken van groene energie dus duurzamer dan het afnemen van energie die elders geproduceerd wordt.

4. Zonnepanelen leveren alleen energie in de lente en zomer

In de zomermaanden wekken zonnepanelen meer energie op dan dat ze doen in de winter. Maar dat betekent niet dat het zo is dat de panelen in de winter onvoldoende rendabel zouden zijn omdat de opbrengst van de zonnepanelen gedurende de winter te laag is. Als het in het voorjaar buiten koud is met een strakblauwe hemel, zijn de panelen juist uiterst productief. Zonnepanelen werken op licht, waardoor ze gewoon het hele jaar door energie opwekken. Zelfs als het bewolkt is, produceren ze nog energie. In de periode tussen oktober en maart brengen zonnepanelen zo’n 30 procent van de energie op die ze gedurende het hele jaar produceren. De rest van de productie wordt in de periode van april tot september opgewekt. Ja, de panelen leveren dus in de zomer in vergelijking met de winter meer rendement op, maar gedurende de winter wordt meer energie opgewerkt dan je zou verwachten.

 

5. Zonnepanelen enkel interessant bij dak op het zuiden

Een ideale situatie voor de maximale opbrengst van een zonnepaneel is wanneer deze richting het zuiden geplaatst is onder een hellingshoek van 35 graden. Dat wil niet zeggen dat het verschil met andere situaties altijd groot is. Een dak dat gelegen is tussen het zuidwesten en zuidoosten dat een hellingshoek kent van tussen de 20 en 60 graden levert bijna evenveel rendement op. Het is wel zo dat zonnepanelen op het noordoosten of noordwesten gericht minder rendabel zijn. Daarentegen zijn platte daken wel weer erg geschikt, omdat daar met behulp van stellages de ideale hoek en helling gekozen kan worden. Zo kun je de opbrengst van je zonnepanelen volledig naar je eigen handzetten.

Wek je eigen energie op

En, zijn zonnepanelen iets voor jou? Check dan nu of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen met de online dakcheck!