Zoveel stroom wekken we op met zonnepanelen op elk Nederlands dak

Geplaatst door Marden De Maeyer op 19-apr-2023 10:47:00

Dit jaar bereikte Nederland een grote zonne-mijlpaal: 1 miljoen huizen zijn nu voorzien van zonnepanelen! Samen zijn alle zonnepanelen in Nederland goed voor een vermogen van rond de 7 miljoen KW! Dat is goed nieuws natuurlijk, maar we kunnen nog veel verder met de verduurzaming van Nederland. Hoeveel energie kunnen alle Nederlandse daken samen opbrengen?


Groeiend vermogen

De trends liegen er niet om: elk jaar wordt er in Nederland steeds meer zonnevermogen bij geïnstalleerd. Volgens het CBS werd er in 2018 ruim 1500 megawatt aan zonnevermogen bijgeplaatst.  Daarmee kwam het totale vermogen aan het eind van jaar op 4400 megawatt: bijna een verdubbeling van 2017!

Bijgezet vermogen elk jaar - CBS

In 2019 zette deze sterke groei nog verder door: vorig jaar werden er zo’n 2400 MW aan nieuwe panelen geïnstalleerd. Dat is dus nog eens een flinke groei ten opzichte van 2018!

Deze cijfers laten zien dat Nederland echt aan het omschakelen is naar zonne-energie. Die switch gaat dus steeds sneller, mede omdat huren nu ook een optie is naast kopen. Dat betekent niet dat we er al zijn; in 2020 is zonne-energie nog altijd verantwoordelijk voor minder dan 2,5% van de Nederlandse energieproductie. Maar hoeveel kan dat nou worden?

Klein land, groot vermogen

Je denkt misschien dat een koud, bewolkt landje als Nederland niet zo geschikt is voor zonnepanelen. Niks is verder van de waarheid. Een recente studie van Deloitte concludeerde dat zonnepanelen de hélft van de Nederlandse energiebehoefte kunnen voorzien! Dat is dus nog eens 20 keer zoveel als wat het nu is!

In deze studie werd gekeken naar de geschiktheid van daken door heel het land. Hieruit kwam naar voren dat er zo’n 892 vierkante kilometer aan dak geschikt is zonnepanelen, verdeeld over de zo’n 9 miljoen Nederlandse gebouwen.

Op dit moment heeft nog maar een minderheid van die gebouwen panelen op het dak. Tegenwoordig worden zonnepanelen steeds vaker in designplannen opgenomen, of geinstalleerd op bestaande daken. Hier zijn een aantal opvallende voorbeelden van Nederlandse gebouwen met zonnepanelen:

Infographic V3


De weg naar de toekomst

Gelukkig heb je geen stadion of attractiepark nodig om te profiteren van de voordelen van zonne-energie. Iedereen met een koopwoning met eigen dak heeft ook de optie om zonnepanelen op hun dak te leggen, en dat doet men dus massaal!

Elk jaar worden er meer nieuwe panelen geïnstalleerd op de Nederlandse daken, en met goede reden. Zonne-energie is duurzaam en door zelf energie op te wekken loop je geen risico van prijsstijgingen op de energiemarkt. Bovendien ga je door zonnepanelen te huren vaak meteen besparen op je energierekening!

Zonnepanelen zijn inmiddels een vast onderdeel van onze energiewereld, en dat zullen ze blijven. Laten we samen werken aan een toekomst waarin zonnepanelen ons het leven nog mooier maken, voor het milieu én onze portemonnee.

Ook zonnepanelen op jouw dak?

Op elk dak in Nederland zonnepanelen, dat is pas een mooi doel! Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd in zonnepanelen, of wil je meer informatie? Check dan nu of jouw dak geschikt is!

Check je dak

 

 

Topics: zonnepanelen, duurzaam

Wij zeggen hallo tegen de nieuwe energiewereld

Die energie is 100% duurzaam en hernieuwbaar, zonder vieze bijsmaak. Opgewekt door duizenden huishoudens tegelijk in plaats van vervuilende kolencentrales. En vrij te delen met iedereen. Wij gaan die energie bereikbaar maken. Voor iedereen. Dat is het doel van HalloStroom. Daar werken wij elke dag aan.

Doe jij mee? Lees nu meer over het huren van zonnepanelen bij HalloStroom.

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Doe nu de HalloStroom dakcheck en ontvang een geheel vrijblijvende dakanalyse!

Meld je hier aan!

Recente berichten