Record aan zonuren in het voorjaar van 2020

Geplaatst door Meryem Barut op 29-mrt-2023 14:45:00
 
Overweeg je om zonnepanelen te laten plaatsen? Lees dan in dit artikel wat jou dat kan opleveren. Want de hoeveelheid zon breekt deze lente alle records. En laten zonnepanelen nou grotendeels afhankelijk zijn van het zonnepanelenweer. Hoe meer zon, hoe meer opgewekte energie. We zien een zonnige rekening in het vooruitzicht. Zeker als je kiest voor het huren van zonnepanelen. 

 

Record: meest zonnige aprilmaand

Net als vorig jaar begon april ook in 2020 zeer zonnig. Het gemiddeld aantal zonuren in deze maand ligt andere jaren rond de 178 uur. In 2019 lag het gemiddeld aantal zonuren echter op 240 uur, met uitschieters naar boven (Den Helder, 250 uur) en naar beneden (Westdorpe, 200 uur). In april 2020 brak het aantal zonuren zelfs een record. Sinds het begin van de metingen in 1901 was het aantal zonuren in april namelijk nog nooit zo hoog: gemiddeld 280,4 uur. Dit overtreft het record uit 2007 nipt.

 

Blog-zonuren-april-image
 

Record: opbrengst van zonnepanelen

Met de zonnepanelen in april zijn logischerwijs daarom ook records gebroken: de opbrengst van elektriciteit was niet eerder in deze maand zo hoog. In de eerste helft van april kwam zelfs ongeveer 40 procent van het energieverbruik in Nederland van de zon. Dat is veel, maar niet alleen te danken aan de zonnepanelen. Zo verbruikten we gezamenlijk ook minder energie. Gemiddeld genomen zorgden de zonuren er in april voor dat daarmee in 11 procent van de stroombehoefte is voorzien. Zowat een verdubbeling in vergelijking met april een jaar eerder. Dit komt ook door de toenemende vraag naar zonnepanelen; steeds meer mensen laten ze plaatsen.

Ook de lente verbrak een record

De lente van 2020 heeft eveneens een record verbroken. In 2011 scheen de zon in totaal 713,3 uur. Aan het einde van mei dit jaar zijn de zonuren al meer dan in 2011. Met nog een maand te gaan! Na de lente van 2011 staat 2007 nu op nummer 3 met 661,1 uur. Wat ook opvalt, is dat het aantal zonuren rond deze datum normaal ligt rond de 415 uur. Dat betekent dat we bijna 300 uur meer zonneschijn hebben gehad de afgelopen weken!

Opbrengst zonnepanelen per maand

Prachtige vooruitzichten! Maar wat levert dat nou bijvoorbeeld in april op als het gaat om kWh? Zie onderstaande afbeelding. Tegelijkertijd is het weerbeeld natuurlijk niet het hele jaar gelijk. Opvallend is dat veel mensen denken dat de zomermaanden in de hoogste opbrengst voorzien. Toch zijn het juist de lentemaanden, zoals april en mei, die daarvoor zorgen. Het aantal uren daglicht speelt namelijk ook een rol. De beste omstandigheden voor de opbrengst van zonnepanelen zijn bovendien koud en zonnig weer. Dat heeft te maken met de betere geleiding van zonnecellen; bij een te hoge temperatuur leveren zonnepanelen minder op.

 
Blog-zonuren-grafiek-opbrengst-april
 

De zon als enige succesfactor?

De zon is niet alleen van invloed op de energieopbrengst per maand. De dekking en hellingshoek van de zonnepanelen spelen daarbij ook een rol. De meest ideale positie van de panelen is op het zuiden gericht, met een hellingshoek van 36 graden. Lukt dat niet? Dan is een locatie tussen het zuidwesten en zuidoosten ook prima. Ook het vermogen speelt een rol bij de maximale opbrengst. Het meest toegepaste vermogen bij zonnepanelen is 295 Wattpiek.

Wek je eigen energie op

Wil jij ook genieten van een nieuwe recordopbrengst met zonnepanelen? Check dan nu of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen met de online dakcheck!

Check je dak

Topics: blog, zonnepanelen, zonuren

Wij zeggen hallo tegen de nieuwe energiewereld

Die energie is 100% duurzaam en hernieuwbaar, zonder vieze bijsmaak. Opgewekt door duizenden huishoudens tegelijk in plaats van vervuilende kolencentrales. En vrij te delen met iedereen. Wij gaan die energie bereikbaar maken. Voor iedereen. Dat is het doel van HalloStroom. Daar werken wij elke dag aan.

Doe jij mee? Lees nu meer over het huren van zonnepanelen bij HalloStroom.

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Doe nu de HalloStroom dakcheck en ontvang een geheel vrijblijvende dakanalyse!

Meld je hier aan!

Recente berichten