Wist je dat je met zonnepanelen op meerdere manieren bespaart? Ten eerste wek je zelf je eigen energie op, waardoor jouw energierekening een stuk lager uitvalt. Daarnaast bespaar je ook flink dankzij de salderingsregeling. Met de salderingsregeling kun je zelfs je complete energiekosten terugverdienen! Maar wat houdt saldering precies in, wat gebeurt er met de salderingsregeling in 2023, en wat is nu de eerste stap? In deze blog lees je de 5 meest gestelde vragen – met antwoorden – over de salderingsregeling en zonnepanelen.
1. Waarom is de salderingsregeling interessant voor mij?
Met zonnepanelen wek je zelf jouw eigen stroom op. De stroom die je zelf hebt opgewekt, lever je weer terug aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling wordt jouw teruggeleverde stroom tegen dezelfde waarde verrekend met jouw afgenomen stroom. Deze verrekening noemen we ‘salderen’. Enige voorwaarde is dat de verrekening binnen het jaar gebeurt. Aan het einde van elk jaar maakt je energieleverancier de balans op en krijg je de lagere energierekening toegestuurd. Alleen over je netto gebruik betaal je verbruikskosten, energiebelasting en BTW. Ideaal dus, zeker met al die extra zonnige dagen.
2. Wat als ik meer stroom opwek dan verbruik?
Het aantal kilowattuur (kWh) dat je aan stroom levert aan het elektriciteitsnet gaat dankzij de salderingsregeling dus in voorraad. Je krijgt het op een later moment in het jaar weer terug. Maar lever je over het gehele jaar meer stroom terug aan het elektriciteitsnet dan je verbruikt? Dan kan je energieleverancier het overschot niet salderen. Voor je energierekening is dat wel heel gunstig: die staat op dat moment op nul eurol! Voor het overschot aan stroom kan je energieleverancier wel een vergoeding betalen. De energieleverancier bepaalt deze vergoeding zelf. Zoek dus vooraf goed uit bij welke leverancier de waarde per kWh het hoogst is.
3. Hoe lang kan ik nog van de salderingsregeling profiteren?
De overheid heeft de salderingsregeling in het leven geroepen om zonne-energie een stimulans te geven. Logisch ook, want energie opwekken met zonnepanelen is goed voor het milieu! De met zonnepanelen opgewekte energie is 100 procent gratis én komt van een natuurlijke bron – dus heel duurzaam. De salederingsregeling is recent verlengd tot 1 januari 2023. Maar hoe zit het dan met de salderingsregeling na 2023? Tot 1 januari 2023 mag je de zelf geproduceerde stroom terugleveren. Na deze datum zal de overheid de regeling tot 2031 langzaam afschalen. De komende tien jaar is de regeling dus nog bijzonder interessant.
4. Wat is de eerste stap die ik nu moet zetten?
De verlenging van de salderingsregeling maakt het dus nog aantrekkelijker om de stap naar duurzaam te zetten. Mocht je ze nog niet hebben: zonnepanelen op je dak laten leggen! Zie je op tegen de investering en verantwoordelijkheid? Overweeg dan om zonnepanelen te huren in plaats van ze te kopen. Door te huren hoef je zelf geen grote investering vooraf te doen en betaal je een vast maandelijks bedrag – terwijl de energieprijzen wél blijven stijgen. Zodra jouw nieuwe panelen op je dak liggen geniet je dan meteen van de besparing op je energierekening. Alles wordt voor je geregeld en is verzekerd. Dus je hebt geen omkijken meer naar je zonnepanelen.
Wil je meer weten over het huren van zonnepanelen? We hebben alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet.
5. Is mijn energierekening meteen lager als ik zonnepanelen heb?
Het eerste jaar dat je zonnepanelen hebt, stuurt je energieleverancier je nog een hoge nota. Deze nota is namelijk gebaseerd op je stroomverbruik zonder panelen. Bij je jaarnota mag je echter wel een teruggave verwachten Die kan behoorlijk oplopen, ook dankzij de salderingsregeling! Het tweede jaar zijn je maandlasten meteen een stuk minder. Wil je wel meteen het eerste jaar lagere maandlasten? Veel energieleveranciers bieden de mogelijkheid om jouw maandbedrag meteen te verlagen. Zo houd je meer geld over voor leuke dingen!
Wek je eigen energie op
Kortom: ook met de nieuwe salderingsregeling in 2023 is het nog steeds heel voordelig om energie op te gaan wekken met zonnepanelen. Ben je geïnteresseerd in het huren van zonnepanelen? Check dan nu of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen met de online dakcheck!